Ιδιωτική Κατοικία στο Κεφαλάρι

Image
Ταυτότητα του Έργου
Η κατοικία, επιφάνειας 400m2, βρίσκεται σε οικόπεδο περίπου ενός στρέμματος στα βόρεια προάστια της Αθήνας.
Το κτίριο τοποθετήθηκε στη βορινή, πίσω πλευρά του οικοπέδου, για λόγους ιδιωτικότητας αλλά και για να δημιουργηθεί μια αυλή στο νότιο τμήμα του. Στα ανατολικά του υπήρχε μια πολυκατοικία με εμφανή σημάδια παραμέλησης, ενώ στα δυτικά, μια μονοκατοικία του περασμένου αιώνα με έντονο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον και κήπο με υψηλή βλάστηση.
Η διάταξη ακολούθησε σχήμα Γ ώστε από την πλευρά της πολυκατοικίας να κρυφτούν οι θεάσεις προς την κυρίως αυλή, η οποία όμως ενοποιείται οπτικά με τον διπλανό κήπο.
Η πισίνα αγκαλιάζει το κτίριο και φαίνεται από όλους τους χώρους του ισογείου και του ορόφου χωρίς να σκιάζεται το νερό της, ζητούμενο για τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή.
Στο κεντρικό σημείο του κήπου φυτεύτηκε μια αμυγδαλιά, που σηματοδοτεί τις αλλαγές των εποχών. Αρχικά στο οικόπεδο υπήρχε μια παλαιά ισόγεια πέτρινη κατοικία, μετά την κατεδάφιση της οποίας επαναχρησιμοποιήθηκαν οι πέτρες, ως φέρουσα εμφανής τοιχοποιία στο ισόγειο.
O πέτρινος αυτός τοίχος "τρέχει" περιμετρικά στην εξωτερική πλευρά του κτιρίου, δημιουργεί ανοίγματα, περάσματα, κρυφούς χώρους, αξιοποιήσιμες εσοχές και περιβάλλει τον χώρο του καθιστικού, της τραπεζαρίας, της κουζίνας και του playroom. Με ζητούμενο σε όλους τους ισόγειους χώρους την άμεση οπτική και λειτουργική επαφή με το περιβάλλον, χρησιμοποιήθηκαν μεγάλα ανοίγματα, με χαρακτηριστική τη γωνιακή τζαμαρία στο καθιστικό που εξαφανίζεται όταν ανοίγει. Στον ίδιο χώρο βρίσκεται η βιβλιοθήκη με γυάλινη πλάτη που βλέπει σε έναν μυστικό κήπο, ανάμεσα στον πέτρινο τοίχο και το σαλόνι, το τζάκι διπλής όψης με γυαλί, καθώς και η κουζίνα που, τοποθετημένη σε σημείο με εύκολη πρόσβαση στον κήπο, περιστοιχίζεται από αξιοποιήσιμους ημιυπαίθριους χώρους μεγάλου βάθους.
Στο κεντρικό σημείο βρίσκεται το αίθριο που συνεισφέρει στη βιοκλιματική λειτουργία του κτιρίου και προσφέρει θεάσεις προς τον ουρανό και τον εσωτερικό κήπο στον διάδρομο του ορόφου. Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και το playroom διπλού ύψους που περιέχει τοίχο αναρρίχησης και τσουλήθρα.
Στον όροφο φιλοξενούνται τα υπνοδωμάτια και η σοφίτα, με μεγάλες φυτεμένες βεράντες που δίνουν την αίσθηση της επαφής με τον κήπο. Τα παιδικά δωμάτια έχουν διπλό ύψος που αξιοποιείται με πατάρια τα οποία συνορεύουν με δίχτυ, για προστασία και παιχνίδι.

ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ελλάδα
Κεφαλάρι, Αττικής

ΕΙΔΟΣ ΕΡΓΑΣΙΏΝ: Κατασκευή & Τοποθέτηση Συστημάτων Αλουμινίου Aumil
Συστήματα Συστήματα: S650 phos & S560, Ανοιγόμενα: S67 phos, Ρολά: Μ13800,
Ενεργειακοί Υαλοπίνακες: Saint-Gobain

Image

Έκθεση

Λ. Κηφισίας 145, Μαρούσι
15125
+30 210 8054390

Έκθεση

Λ. Βουλιαγμένης 26, Γλυφάδα
16675
+30 210 8949950

Εργοστάσιο

Ιβίσκου 85, Αχαρνές
13677
Τηλ: +30 210 4256439

Χρησιμοποιούμε cookies για να διασφαλίσουμε πως θα έχετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία ως επισκέπτης στην ιστοσελίδα μας. Συνεχίζοντας την πλοήγησή σας στο technikal.gr χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις, αποδέχεστε την πολιτική μας για τα cookies