Ανοδείωση

 

 

Η ανοδίωση είναι μία ηλεκτροχημική διεργασία για την επεξεργασία της επιφάνειας του αλουμινίου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας, δημιουργείται μία στοιβάδα οξειδίου του αλουμινίου το οποίο βελτιώνει την αντοχή και την εμφάνισή του. Η διεργασία της ανοδίωσης αποτελείται από τέσσερα βασικά στάδια:
 

  • την προεργασία του αλουμινίου.
  • την ανοδίωση.
  • τον χρωματισμό (αν απαιτείται) και το σφράγισμα.

 

Η ανοδίωση δύσκολα συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλη επιφανειακή κατεργασία του αλουμινίου διότι τα προϊόντα μετά την ανοδίωση αποκτούν ιδιαίτερη αντοχή και πέραν της μεταλλικής τους εμφάνισης καθίστανται ιδανικά για χρήση σε επιβαρυμένο περιβάλλον (πχ. περιβάλλον με υψηλούς ρύπους, παράκτιες περιοχές κ.α.).
  
Η Technikal σε συνεργασία με την  ALUMIL και παρακολουθώντας τις σύγχρονες διεθνείς αρχιτεκτονικές τάσεις, που αναδεικνύουν πλέον έντονα τις μεταλλικές επιφάνειες του αλουμινίου για εξωτερικές εφαρμογές αλλά και εσωτερικές χρήσεις και αντιλαμβανόμενη την ανάγκη για παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών και πλήρους γκάμας προϊόντων στους πελάτες της, επένδυσε στην εγκατάσταση μίας εκ των μεγαλύτερων, πλήρως αυτοματοποιημένων και πλέον σύγχρονων μονάδων ανοδίωσης στην Ευρώπη. Η υπερσύγχρονη μονάδα διαθέτει 70 ανεξάρτητα μπάνια, έχει παραγωγική δυνατότητα 800 τ.μ. ανοδιωμένης επιφάνειας ανά ώρα στα 20 μικρά και επιπλέον μια σειρά πλεονεκτημάτων που την καθιστούν μοναδική στο είδος της.

Πιστή στην πολιτικής της για φιλικότητα προς το περιβάλλον, η νέα μονάδα ανοδίωσης της ALUMIL λειτουργεί με πράσινη διαχείριση, επιτυγχάνοντας ατμόσφαιρα χωρίς αναθυμιάσεις, 80% ανακύκλωση νερού, εξοικονόμηση ενέργειας, πλήρης επανάκτηση αποβλήτων και εξαιρετικά συστήματα ασφαλείας του προσωπικού.

Πιστοποιητικά ποιότητας Qualanod
 

Νέα παλέτα ανοδίωσης από την ALUMIL

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσδίδει στο προϊόν η κατεργασία της ανοδίωσης σε σχέση με την ηλεκτροστατική βαφή είναι σημαντικά. Μεγάλη αντοχή στην οξείδωση ακόμα και στα πιο επιβαρημένα περιβάλλοντα (π.χ. βιομηχανικές και θαλάσσιες ζώνες), αναλλοίωτη απόχρωση και επιφάνεια με το πέρασμα του χρόνου καθώς και μεγάλη αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις αλλά και στην καθημερινή φθορά λόγω χρήσης συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών πλεονεκτημάτων της ανοδίωσης.


Η τελική μεταλλική εμφάνιση των ανοδιωμένων προϊόντων αλουμινίου μπορεί να είναι στο φυσικό χρώμα (Νatural) ή έγχρωμη. Τα βασικά χρώματα που έχουν επικρατήσει είναι σαμπανιζέ (Champagne), μπρονζέ ανοιχτό (Light Bronze), μπρονζέ (Bronze), καφέ (Brown), μαύρο (Noir) και χρυσό (Gold) σε διάφορους τόνους.

Στο ανοδιωμένο προφίλ αλουμινίου μπορεί ακόμη να αποδοθεί διαφορετική υφή και όψη. Ανάλογα με τον τρόπο μηχανικής κατεργασίας της επιφάνειας πριν την ανοδίωση, η τελική εμφάνιση μπορεί να είναι αμμοβολή (mat, satine), γυαλιστερή απλή (polished) ή καθρέφτης (high gloss) και πέρλα (perl). Άλλες μηχανικές κατεργασίες που μπορούν μα διαφοροποιήσουν την εμφάνιση των προφίλ είναι τα ειδικά βουρτσίσματα, απλό (brushed) ή χιαστή (x-brushed), με τα οποία και ο πιο απαιτητικός καταναλωτής μπορεί να ικανοποιήσει την αισθητική του ανησυχία.

Πρόσφατα, η εταιρία παρουσίασε τη νέα παλέτα της ανοδίωσης, η οποία περιλαμβάνει 24 επιπλέον επιλογές σε μεταλλικές αποχρώσεις inox, με διαφορετικά φινιρίσματα και πολλαπλές μηχανικές κατεργασίες.